ES aktualijos, Utenos EDIC naujienos

Europos Komisija pateikė baltąją knygą dėl Europos ateities. Kaip siekti 27 ES šalių vienybės?

Europos Komisija pateikė baltąją knygą dėl Europos ateities. Joje išvardijami pagrindiniai ateinantį dešimtmetį Europos laukiantys iššūkiai ir galimybės. Baltojoje knygoje apžvelgiamos ateinančio dešimtmečio Europos permainos: nuo naujų technologijų poveikio visuomenei ir darbo vietoms iki abejonių dėl globalizacijos, saugumo problemų ir išaugusio populizmo.

Baltojoje knygoje pateikiami penki scenarijai (jie gali būti derinami tarpusavyje ar pildomi), kaip Sąjunga, pasirinkusi vieną iš krypčių, galėtų pasikeisti iki 2025 m.:

·         tęsti, kas pradėta.

·         tik bendroji rinka.

·         kas norės, nuveiks daugiau.

·         nuveikti mažiau, bet efektyviau.

·         nuveikti daug daugiau bendromis jėgomis.

Europos Komisijos Pirmininkas Jeanas-Claude’as Junckeris sakė: „Prieš 60 metų Europos kūrėjai pasirinko vienyti žemyną ne ginkluotomis pajėgomis, o įstatymo galia. Galime didžiuotis tuo, ką per tą laiką pasiekėme. 2017 m. net tamsiausia mūsų diena bus gerokai šviesesnė už visas dienas, kurias mūsų pirmtakai praleido mūšio lauke. Minint 60-ąsias Romos sutarčių metines, metas 27 valstybių narių Europai kartu formuoti savo ateities viziją. Laikas lyderystei, vienybei ir bendram apsisprendimui. Komisijos baltojoje knygoje parodomi keli skirtingi keliai, kuriuos galėtų pasirinkti vieninga 27 valstybių narių ES. Tai proceso pradžia, o ne pabaiga, ir tikiuosi, kad dabar vyks atviri ir platūs debatai. Pasirinktų priemonių forma priklausys nuo jų paskirties. Europos ateitis dabar priklauso nuo mūsų.“

Baltoji knyga yra Europos Komisijos indėlis į 2017 m. kovo 25 d. Romoje vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą. Per jį ES aptars pastarųjų 60 metų laimėjimus ir 27 valstybių narių Sąjungos ateitį. Baltąja knyga pradedamas procesas, per kurį šalys apsispręs, kokia turi būti būsima Sąjunga. Baltąja knyga Komisija remsis platesnio pobūdžio viešose diskusijose dėl mūsų žemyno ateities.

Būtent apie tai ir kalbėjomės su seimo nariu, politologu L. Kasčiūnu ir politologu V.Laučiumi, po Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje vykusio susitikimo – diskusijos „Brexit pasekmės Europai ir Lietuvos saugumui“. Interviu galite išgirsti šiandien (trečiadienį) 14val. per Utenos radiją, laidoje „Stotelė biblioteka“. Laidos kartojimas šeštadienį 14val.

Klausykite internetu:

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „utenos radijas“