Be kategorijos

Tyrimas: jaunuoliai nepakankamai įvertino keliamas grėsmes jų karjerai

Tyrimas: jaunuoliai nepakankamai įvertina interneto keliamas grėsmes jų karjerai

Projektas „Uždėk filtrą“ kviečia jaunus žmones pasitikrinti, ar jų reputacija internete tinkama darbo rinkai

Jauni žmonės puikiai žino apie grėsmes asmens duomenų saugumui internete, tačiau kur kas mažiau supranta galimą neigiamą poveikį, kurį reputacijai gali padaryti internete paskelbta privati informacija, rodo Lietuvos jaunimo apklausos rezultatai. Ekspertai įspėja, kad socialinių tinklų eroje užaugę žmonės gali patys to nesuprasdami pakenkti savo karjeros perspektyvoms.

Grėsmę įžvelgia tik kas antras

 Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos, Europos Parlamento Informacijos biuro Lietuvoje ir Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje inicijuotas tyrimas atskleidė, kad nors jauni žmonės Lietuvoje supranta duomenų saugumo ir privatumo internete svarbą, tik kas antras susimąsto, kad čia paskelbta informacija gali turėti neigiamo poveikio jų karjerai. Tai, kad paviešinta informacija gali pakenkti reputacijai, pripažino 52 proc., nors kitas grėsmes įžvelgė kur kas daugiau apklaustųjų.

Palyginti, kur kas didesnė dalis respondentų mano, kad paskelbę asmeninę informaciją internete gali tapti sukčiavimo aukomis (83 proc.), taip pat, kad jų duomenis savo tikslais gali panaudoti įmonės ar institucijos (72 proc.).

Kviečia pasitikrinti

Tyrimo metu buvo apklausta daugiau nei 700 jaunų žmonių nuo 18 ir 29 metų iš visos Lietuvos. Jo išvados tapo projekto „Uždėk filtrą“, kuriuo jaunimas raginamas atkreipti dėmesį į duomenų saugumo internete keliamus iššūkius įsidarbinimo ir karjeros perspektyvoms, pagrindu.

„Šiandieninis jaunimas yra interneto karta, kuri puikiai supranta technologijas ir jų keliamus pavojus. Kartu tai žmonės, išaugę socialinių tinklų eroje, kai dalintis įvairia informacija viešai yra įprasta ir kasdieniška. Tiek šis tyrimas, tiek praktiniai pavyzdžiai rodo, kad jauni žmonės dažnai nesupranta, kad tokie iš pažiūros nekalti įpročiai gali pakenkti jų pradedamai karjerai, pavyzdžiui, sutrukdyti gauti trokštamą darbą“, – pažymi Rita Karavaitienė, CVonline.lt rinkodaros vadovė.

Anot jos, vis daugiau darbdavių apie kandidatus į darbo vietą informacijos ieško ir internete. Jauni žmonės kartais nesusimąsto, kad socialiniuose tinkluose ar kitose interneto erdvėse paskelbta ir viešai prieinama medžiaga: laisvalaikio nuotraukos, humoristinės žinutės, vaizdo įrašai, gali pakenkti dalykiniam įvaizdžiui, sukelti abejonių potencialiam darbdaviui.

„Uždėk filtrą“ – tai projektas, skirtas padėti jauniems žmonėms atpažinti internete slypinčias grėsmes ir joms deramai pasirengti. Tam sukurta platforma uzdekfiltra.lt suteikia naudingų įrankių ir informacinių išteklių, kurie padės interneto vartotojams pasitikrinti, kiek jų asmens duomenys internete yra saugūs, kokią įtaką gali padaryti jų reputacijai, karjerai ir pan. Projektą įgyvendina Europos Parlamento Informacijos biuras Lietuvoje ir Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje bendradarbiaudami su CVonline.lt.

Projektas jaunimą supažindins ir su 2018 m. gegužės mėnesį Europos Sąjungoje įsigaliosiančia asmens duomenų apsaugos reforma, kuri, suteiks daugiau teisių ES piliečiams valdyti asmens duomenis ir užtikrinti privatumą internete.

Susipažinti su tyrimo rezultatais galite čia: http://www.uzdekfiltra.lt/infografikai/