ES aktualijos, Renginiai

„Europos Sąjunga gelbėja gyvybes“ – balandžio 6 d. Vilniuje atidaroma virtualiosios realybės paroda, skirta ES reagavimui į kritines padėtis

„Europos Sąjunga gelbėja gyvybes“ – balandžio 6 d. Vilniuje atidaroma virtualiosios realybės paroda, skirta ES reagavimui į kritines padėtis

Balandžio 6 d. 12 val. Vilniuje, prekybos centre „Panorama“, atidaroma paroda, kurioje bus interaktyviai demonstruojama, kaip ES reaguoja į stichines nelaimes ir humanitarines krizes Europoje ir pasaulyje.

Parodą atidarys Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas ir Aplinkos ministro patarėja Gintarė Krušnienė.

Kviečiame dalyvauti parodos atidaryme. Po atidarymo bus galimybė užduoti klausimų atidarymo renginio pranešėjams.

Parodos lankytojai galės patirti, kaip Europa reaguoja į krizes, saugo ir gelbėja gyvybes per civilinės saugos ir humanitarinės pagalbos operacijas. Naudojant virtualiosios realybės technologijas jie bus perkeliami į humanitarinės pagalbos operacijų vietas.

Parodos lankytojų laukia kvapą gniaužiantys įspūdžiai. Virtualiosios realybės operatorių komanda sukūrė naujovišką 360 laipsnių vaizdo filmą apie ES reagavimą į dabartines humanitarines krizes ir stichines nelaimes. Lankytojai sužinos, kaip vyksta ES gyvybės gelbėjimo operacijos. Parodoje pateikiami trys virtualiosios realybės siužetai apie operacijas skirtingose pasaulio vietose.

  • ·         Rohinjų krizė – viena didžiausių humanitarinių krizių pasaulyje. Virtualiosios realybės parodos lankytojai galės „įžengti“ į pabėgėlių stovyklą Koks Bazare Bangladeše ir daugiau sužinoti apie pabėgėlių gyvenimą bei ES finansuojamus pagalbos veiksmus.
  • ·         Iš ugniagesių lėktuvo, gesinančio didžiulį miško gaisrą Italijoje, kabinos parodos lankytojams gyvai rodoma, kokią žalą gaisrai daro žmonėms bei gamtai ir kokia svarbi yra ES koordinuota reakcija į tokias nelaimes.
  • ·         Per civilinės saugos specialistų pratybas parodos lankytojai patirs, kaip ugniagesiai iš skirtingų Europos šalių tobulina savo įgūdžius ir ruošiasi gesinti gaisrus.

 

Ši paroda – Europos Komisijos kampanijos, apimsiančios keletą šalių, dalis. Kampanija „ES gelbėja gyvybes“ pradėta praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai Europos Komisija pateikė pasiūlymą atnaujinti dabartinę kolektyvinę civilinės saugos sistemą naudojant specialų pajėgumų rezervą „rescEU“.

Kai stichinės nelaimės ar humanitarinės krizės kelia grėsmę žmonių gyvybėms, labai svarbu užtikrinti veiksmingą pagalbą. Europos Sąjungos civilinės saugos mechanizmas sutelkia visų 28 ES valstybių narių ir Islandijos, Juodkalnijos, Norvegijos, Serbijos, Makedonijos bei Turkijos išteklius ir patirtį. Įvykus nelaimei, ES civilinės saugos mechanizmu gali pasinaudoti bet kuri pasaulio valstybė, kuriai trūksta nuosavų pajėgumų. Šis mechanizmas suteikė galimybę Europos Sąjungai reaguoti į didžiausias pastarųjų metų krizes, pavyzdžiui, tropinį cikloną Irma Karibų jūros regione (2017 m.), uraganą Metju Haityje (2016 m.), potvynius Vakarų Balkanuose (2014 m.) ir Ebolos viruso protrūkį Vakarų Afrikoje (2014 m.).

Paroda Vilniaus prekybos centre „Panorama“ atidaroma šį penktadienį, balandžio 6 d., 12.00 val. ir veiks iki balandžio 15 d. prekybos centro darbo valandomis.Įėjimas nemokamas. Po to paroda keliaus į Bukareštą, Romą, Berlyną, Marselį ir Madridą.