ES aktualijos

Europos Komisijos iniciatyvos saugiai netaršiai, konkurencingai Europos transporto sistemai sukurti

Europos Komisijos iniciatyvos saugiai netaršiai, konkurencingai Europos transporto sistemai sukurti

2017 m. rugsėjo mėn. pranešime apie Sąjungos padėtį Europos Komisijos Pirmininkas J.-C. Junckeris iškėlė tikslą ES ir jos pramonės sektorius padaryti pasauliniais inovacijų, skaitmeninimo ir priklausomybės nuo iškastinio kuro mažinimo lyderiais. Ankstesni „Europa kelyje“ veiksmų rinkiniai paskelbti 2017 m. gegužę ir lapkritį, o šiandien Europos Komisija pateikia trečiąjį priemonių, skirtų šiems susisiekimo sektoriaus tikslams įgyvendinti, rinkinį.

Šiandieninė iniciatyva apima integruotą ateities kelių eismo saugos politiką ir transporto priemonių bei infrastruktūros saugumo priemones; pirmuosius sunkiųjų krovininių automobilių išmetamo CO₂ kiekio standartus; strateginį baterijų kūrimo ir gamybos Europoje veiksmų planą ir perspektyvinę susietojo ir automatizuotojo susisiekimo strategiją. Europos Komisija siūlo:

  • ·         naujų modelių transporto priemonėse įrengti pažangių saugos elementų, pavyzdžiui, pažangiąją avarinio stabdymo sistemą ir juostos laikymosi sistemą automobiliuose ar pėsčiųjų bei dviratininkų aptikimo sistemą sunkvežimiuose. Europos Komisija taip pat padeda valstybėms narėms identifikuoti pavojingas kelio atkarpas ir tikslingiau investuoti.
  • ·         pirmuosius sunkiųjų krovininių automobilių išmetamo CO kiekio standartus. 2025 m. vidutinis sunkvežimių išmetamas CO₂ kiekis turės būti 15 proc. mažesnis nei 2019 m. 2030 m. siūlomas orientacinis 30 proc. mažinimo, palyginti su 2019 m., tikslas.
  • ·         strategiją, kuria siekiama, kad Europa taptų pasauliniu visiškai automatizuoto ir susieto susisiekimo lydere. Strategija bandoma rasti naujų būdų, kaip eismo dalyviai galėtų bendradarbiauti tarpusavyje. Transportas bus saugesnis, švaresnis, pigesnis ir prieinamesnis pagyvenusiems ir riboto mobilumo asmenims. Europos Komisija taip pat siūlo sukurti krovininiam transportui skirtą visiškai skaitmeninę informacijos mainų priemonę.

Iniciatyvos vykdomos kviečiant teikti pasiūlymus pagal Europos infrastruktūros tinklų priemonę, kurios biudžetas valstybėse narėse vykdomiems projektams, kuriais prisidedama prie kelių eismo saugos, skaitmeninimo ir daugiarūšio transporto, remti yra 450 mln. EUR.

Daugiau informacijos: http://europa.eu/!qM47qV