ES aktualijos

ES ir JAV „privatumo skydas“ saugos europiečių asmens duomenis

Šiandien Europos Komisija priėmė ES ir JAV duomenų apsaugos susitarimą, vadinamą  „privatumo skydu“. Tai nauja sistema, pagal kurią ginamos visų ES gyventojų, kurių asmens duomenys perduodami į Jungtines Amerikos Valstijas, pagrindinės teisės ir sukuriamas teisinis aiškumas įmonėms, kurių veikla priklauso nuo transatlantinio duomenų perdavimo. Europos Komisija „Privatumo skydą“ priėmė po to, kai liepos 8 d. už jį nubalsavo valstybių narių atstovai (31 straipsnio komitete).

ES ir JAV „privatumo skydas“ grindžiamas šiais principais:

  • ·         Aiškūs duomenis tvarkančių įmonių įsipareigojimai. JAV prekybos departamentas reguliariai atnaujins ir peržiūrės informaciją apie dalyvaujančias įmones – taip bus užtikrinama, kad įmonės laikytųsi prisiimtų taisyklių. Jei praktikoje įmonės šių taisyklių nesilaikys, bus skiriamos sankcijos ir jos bus išbraukiamos iš sąrašo.
  • ·         JAV įsipareigojo ES, kad viešųjų valdžios institucijų prieigai prie šių duomenų teisėsaugos ir nacionalinio saugumo tikslais bus taikomi aiškiai apibrėžti apribojimai, apsaugos priemonės ir priežiūros mechanizmai. Nacionalinės žvalgybos direktoriaus tarnyba paaiškino, kad masinis duomenų rinkimas gali būti vykdomas tik esant tam tikroms sąlygoms ir turi būti kuo tiksliau orientuotas.
  • ·         Veiksminga asmens teisių apsauga. JAV valstybės sekretorius Valstybės departamente įsteigė ombudsmeno pareigybę – į jį ES gyventojai galės kreiptis dėl savo teisių gynimo nacionalinės žvalgybos srityje. Taip pat piliečiai galės pasitelkti ir kitus lengvai prieinamus ir nebrangius ginčų sprendimo būdus, pavyzdžiui, skundo sprendimą pačioje įmonėje. Asmenys taip pat galės kreiptis į nacionalines duomenų apsaugos institucijas, kurios, bendradarbiaudamos su JAV Federaline prekybos komisija, užtikrins, kad ES piliečių skundai būtų išnagrinėti ir išspręsti.
  • ·         Metinę taisyklių laikymosi peržiūrą vykdys Europos Komisija ir JAV prekybos departamentas, padedami JAV nacionalinės žvalgybos ir Europos duomenų apsaugos institucijų ekspertų. Europos Komisija taip pat įvertins visus kitus turimus informacijos šaltinius ir pateiks viešą ataskaitą Europos Parlamentui ir ES Tarybai.

Daugiau informacijos: čia