Renginiai, Utenos EDIC naujienos

Europos dienos gimtadienis Utenoje

Nuo savaitgalio visa Europa šurmuliuoja švęsdama Europos dienos gimtadienį. Miestų ir miestelių gyventojai dalyvavo įvairiuose renginiuose: koncertuose, mugėse, parodose, viktorinose. Ši šventė neaplenkė ir Utenos miesto.

Europe Direct Utena informacijos centras kartu su partneriais kvietė uteniškius švęsti Taikos ir vienybės dieną bei kartu minėti Europos Sąjungai svarbias tris sukaktis: 60 metų kaip pasirašyta Romos sutartis, 30 metų Erasmus+ programai ir jau 10 metų kaip Lietuva yra Šengeno zonos narė.

Partnerių ir Europe Direct Utena informacijos centro draugų dėka, renginiai vyko visą dieną. Pradėjome nuo Utenos A. Šapokos gimnazijos organizuotos diskusijos apie Europos vienybę. Moderatorė mokytoja J. Baltuškienė su viešniomis istorijos mokslų daktare V. Kniūraite ir Utenos Dievo Apvaizdos vienuolių kongregacijos sesuo Dominyka diskutavo apie pagrindines Europos vertybes ir sukūrimo pagrindu bei taikos ir solidarumo idėją iškeltą ES įkūrėjų. Pertraukos metu mokiniai šurmuliavo ES tautų mugėje, rinkosi į debatus lietuvių ir anglų kalbomis. Utenos A. Šapokos gimnazija turėjo svečių iš Užpalių gimnazijos, Visagino Verdenės gimnazijos, Švenčionių Mindaugo gimnazijos bei Baltarusijos ir Makedonijos gimnazijų, todėl visas renginys buvo verčiamas į anglų kalbą.

Nors gamta nedžiugino pavasarišku oru, vakare uteniškiai gausiai rinkosi į Utenos kultūros centrą, kur jų laukė miesto gimnazistų pasirodymai. Renginį pradėjo Utenos  A. Šapokos gimnazijos šokių grupė „Argo“ (vadovė Liudmila Gudaitienė) ir pučiamųjų instrumentų orkestras „Cinkas“ (vadovas Vytautas Latonas). Simboliška, jog Eurovizijos konkurso dieną Utenoje skambėjo ankstesnių konkursų dainos, atliekamos Utenos Dauniškio gimnazijos klasių „Chorų karų“ konkurso laureatų. Taip pat pasirodė merginų šokių grupė „DiaDance“ (vadovė Diana Kaziūnienė). Abi gimnazijos dalyvauja projekte „Mokyklos- Europos Parlamento ambasadorės”.

Turėjome ir svečių  – vienintelį Lietuvoje profesionalų  improvizacijos teatrą  - KITAS KAMPAS. Kaip ir žadėjo aktoriai, buvo paruošę „Gero humoro dozę“. Atvykę žiūrovai: juokėsi, kikeno, žvengė, raudonavo, lankstėsi, stebėjosi, trypė kojomis ir verkė… iš juoko! Tai dar ne viskas. Improvizacijų šou aktoriai niekada neparuošia iš anksto, tad scenoje jie įgyvendino pačius netikėčiausius žiūrovų pasiūlymus ir improvizavo kartu su jais. Kartu su uteniškiais improvizavo aktoriai: Audrius Bružas, Balys Latėnas, Marius Čižauskas, Dmitrij Golovanov.

Taip pat šalčio neišsigando Atvira kūrybinė erdvė POKŠT ir vienam vakarui persikėlė šalia Utenos kultūros centro su iniciatyva „Be sienų“. O Eurodesk Lietuva atstovybė Utenoje kvietė jaunuolius susikrauti galimybių lagaminą vasarai. Užsukusieji galėjo domėtis įvairiausiomis temomis (savanoriška veikla, festivaliais, kalbų mokymusi, darbo paieška, stovyklomis) ir planuoti, ką galima veikti šią vasarą.

Ir žinoma, kaip gi šventė be vedėjų, visus susirinkusiuosius viktorinomis ir klausimais provokavo Linas Bražionis ir Jurgita Gudelienė.

Didelį ačiū norime pasakyti renginio partneriams: Utenos A. ir M. Miškinių viešajai bibliotekai, Utenos kultūros centrui, Utenos rajono savivaldybei, Utenos Radijui, Utenos A. Šapokos gimnazijai, Utenos Dauniškio gimnazijai, Eurodesk Lietuva atstovybei Utenoje, Atvirai kūrybinei erdvei POKŠT. Už renginio nuotraukas dėkojame Viktorijai Balčiūnaitei bei Utenos rajono savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistei Violetai Develienei.