ES aktualijos

Šią vasarą Europos piliečiai turi dar daugiau skaitmeninių teisių

Šią vasarą Europos piliečiai turi dar daugiau skaitmeninių teisių

Pernai Europos Sąjungoje panaikinti tarptinklinio ryšio mokesčiai, o dabar po Europos Sąjungą keliaujantys poilsiautojai gali be papildomų mokesčių naudotis internetu užsiprenumeruotomis televizijos laidomis, filmais, sporto transliacijomis, muzika ar elektroninėmis knygomis. Be to, Europoje taikomos pasaulinio lygio duomenų apsaugos taisyklės, kuriomis užtikrinama, kad visi europiečiai galėtų geriau kontroliuoti savo asmens duomenis.

2015 m. gegužę Europos Komisija pasiūlė bendrosios skaitmeninės rinkos strategiją, kuria siekiama pašalinti reguliavimo kliūtis, sujungti 28 nacionalines rinkas į vieną bendrą rinką ir taip bendrąją ES rinką pritaikyti prie skaitmeninio amžiaus. Strategija įgyvendinama tinkamai – jau dabar piliečiai gali naudotis šiomis skaitmeninėmis teisėmis:

  • Nuo 2017 m. birželio vartotojai gali naudotis judriuoju ryšiu keliaudami po kitas ES šalis taip, kaip savo šalyje, ES panaikinus tarptinklinio ryšio mokesčius.
  • Nuo 2018 m. balandžio keliaudami po visą ES vartotojai gali naudotis savo šalyje įsigytomis internetinio turinio paslaugomis, įskaitant, be kita ko, filmus, serialus ir sporto transliacijas.
  • Dėl naujųjų duomenų apsaugos taisyklių, kurios galioja visoje ES nuo 2018 m. gegužės 25 d., europiečiai gali asmens duomenis saugiai perkelti iš vieno paslaugų tiekėjo kitam, pavyzdžiui, į debesiją ar e. paštą. Dabar visi turi teisę žinoti, ar jų duomenys buvo nutekinti, ar į juos buvo įsilaužta ir kaip jų asmens duomenys renkami. Be to, „teisė būti pamirštam“ užtikrina, kad pateikus prašymą asmens duomenys turi būti ištrinti, jei įmonė neturi teisėtų priežasčių juos saugoti.
  • Galiausiai, nuo 2016 m. pavasario taikomos tinklo neutralumo taisyklės, pagal kurias visiems europiečiams suteikiama prieiga prie atviro interneto ir kuriomis jiems užtikrinama laisvė rinktis pageidaujamą turinį, programėles, paslaugas ir informaciją.

Dar daugiau skaitmeninių teisių bus suteikta artimiausiu metu:

  • ·         Nuo rugsėjo vis daugiau europiečių turės teisę visoje ES naudotis savo nacionaline elektronine atpažinties priemone (eID), kad galėtų naudotis viešosiomis paslaugomis.
  • ·         Nuo gruodžio visi galės naudotis laisvu ne asmens duomenų judėjimu: bus prieinamos geresnės ir konkurencingesnės duomenų saugojimo ir apdorojimo paslaugos ES, o tai prisidės prie laisvo asmenų, prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimo. Verslininkai turės teisę nuspręsti, kur Europos Sąjungoje saugoti ir tvarkyti įvairių rūšių duomenis.
  • ·         Nuo gruodžio 3 d. europiečiai galės pirkti internetu be nepagrįstos diskriminacijos, kad ir kur ES jie būtų. Nereikės nerimauti dėl to, kad interneto svetainė jums gali būti blokuojama arba galite būti nukreipiami į kitą svetainę vien dėl to, kad esate iš kitos šalies arba jūsų kredito kortelė išduota kitoje šalyje.
  • ·         Nuo kitų metų asmenys galės lengviau palyginti siuntinių pristatymo kainas ir naudotis prieinamesnėmis tarptautinių siuntinių pristatymokainomis.
  • ·         Susitarta dėl elektroninei prekybai taikomo pridėtinės vertės mokesčio taisyklių – tai verslininkams suteiks galimybę su tarpvalstybiniu PVM susijusias procedūras atlikti viename internetiniame portale savo gimtąja kalba.
  • ·         Neseniai susitarta dėl Europos elektroninių ryšių kodekso, todėl europiečiai turės teisę paprasčiau keisti interneto ir telekomunikacijų paslaugų teikėjus. Be to, ekstremaliųjų situacijų atvejais jie turės teisę gauti viešuosius pranešimus į savo mobiliuosius telefonus. Naujosios taisyklės taip pat užtikrins geresnį ir pigesnį ryšį visoje ES.
  • ·         Atnaujintos audiovizualinės žiniasklaidos taisyklės, taigi dabar europiečiai turės teisę į saugią interneto aplinką, kurioje jie bus apsaugoti nuo smurto kurstymo, neapykantos, terorizmo, vaikų pornografijos, rasizmo ir ksenofobijos.

 

Daugiau informacijoshttp://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-4681_lt.htm