Renginiai, Utenos EDIC naujienos

Europos diena Utenoje

Nacionalinę Europos dienos šventę, kuri minima gegužės 9 – ąją dieną, Utenos Europe Direct informacijos centras pradėjo švęsti jau gegužės pradžioje, kviesdamas į įvairiausius renginius: debatus, diskusijas, pilietines akcijas, viktorinas, sportines varžybas, rengė radijo laidą ir jau šventės dieną kvietė uteniškius į koncertą miesto centre.

Utenos Europe Direct informacijos centras pačius įvairiausius renginius skyrė visų amžiaus grupių gyventojams. Pokalbis – diskusija  „Europa yra arčiau ir svarbiau nei manome“ apie artėjančius Europos parlemento rinkimus vyko  su gimnazistais, kurį moderavo  VDU Prof. Dr. Mindaugas Jurkynas.

jurkynas        jurkynas2             protai

Smagiai ir triukšmingai protmūšyje „Mes – EUROPIEČIAI“ dalyvavo Utenos R. Šaltenio progimnazijos moksleiviai, kurie konkurso metu turėjo galimybę patikrinti savo žinias apie Europos Sąjungą.

Lietuvos 15 – os metų ES narystės proga buvo parengta speciali radijo laida „Europa vakar ir šiandien. 15 metų narystė ES“, kurios metu kalbinome uteniškius, ką mums, Lietuvai, davė šis įvykis, kaip Lietuva pasikeitė per 15 metų,  teigiami neigiami pokyčiai, laimėjimai.

Daugiausiai emocijų ir dalyvių pritraukė Europos dienos šventinis koncertas su Liepa miesto centre. Taip pat dalyvavo Utenos A. Šapokos gimnazijos  pučiamųjų instrumentų  orkestras „Cinkas“  (vad. Latonas), Utenos „Saulės“ gimnazijos šokių grupė „Tandemus“ (vad. R. Bernotienė) , Utenos Dauniškio gimnazijos šokių grupė „DiaDance“ (vad. D. Kaziūnienė), sportinių šokių klubo „VyJa“ šokėjai (vad. V. Jackūnas). Vaikų eilės driekėsi prie VR virtualios realybės kambario, kuris kvietė aplankyti ES gražiausias vietas. Prizais ir loterija ,,Sveika, Europa!“ viliojo edukacinė – informacinė Europe Direct Utena palapinė bei Utenos jaunimo informacijos centro edukaciniai užsiėmimai. Lietuvos 15 – os metų ES narystės proga buvo pasveikinti į renginį atėję penkiolikmečiai.

foto1    foto3   foto2   foto5

Europos dienos šventei persikėlus į Užpalių miestelį, kurį organizavo Užpalių biblioteka, taip pat netrūko renginių ir, žinoma, dalyvių. Vyko paskaita apie artėjančius Europos parlamento rinkimus, kurią vedė lektorius Giedrius Indrašius. Moksleiviai, studentai, organizacijų nariai ir visi norintys galėjo išbandyti savo jėgas atsakant į įvairius klausimus apie Europos Sąjungą konkurse „Europos egzaminas“.  Utenos kraštotyros muziejus vedė edukacinį užsiėmimą „Senieji muzikos instrumentai“, kurį moderavo muziejininkas Raimondas Garsonas, gausiausiai jaunimą pritraukė „Mylios bėgimas roko ritmu“, edukacinė – informacinė Europe Direct Utena palapinė ir viktorina – loterija „Sveika, Europa!“ bei Utenos jaunimo informacijos centro edukaciniai užsiėmimai. Renginį vainikavo Užpalių gimnazijos roko grupės „Dark Light“ koncertas.

              uzpaliai               koncertas

Šiais metais Europos diena atsinešė dar daug kitų svarbių įvykių: ne tik minėjome Europos taikos ir vienybės dieną, bet svarbi buvo Lietuvai įstojimo į ES 15 – ųjų metinių data bei artėjantys Europos parlamento rinkimai, kuriems skyrėme daug pokalbių ir diskusijų.

Parengė Dainora Narkūnienė