ES aktualijos

„DiscoverEU“: dar 20 000 bilietų jaunuolių kelionėms po Europą

Europos Komisija pradeda naują paraiškų dėl iniciatyvos „DiscoverEU“ bilietų teikimo etapą. Pagal iniciatyvą „DiscoverEU“ 18-mečiams Europos Sąjungos piliečiams suteikiama galimybė leistis į kelionę ir pasinaudoti judėjimo laisve visoje Europos Sąjungoje, keliaujant patirti Europos įvairovę, susipažinti su jos kultūros paveldu ir istorija, įgyti naujų pažįstamų visame žemyne. Be to, „DiscoverEU“ suteikia jaunuoliams progą įgyti vertingų gyvenimo įgūdžių ateičiai – tapti savarankiškesniems, labiau pasitikintiems savimi ir atviresniems kitoms kultūroms.

 

Kas gali teikti paraiškas ir kaip?

  • 2019 m. gruodžio 31 d. kandidatams turi būti 18 metų (t.y., jaunuoliai, kurie gimę 2001 m. sausio 1 d. – 2001 m. gruodžio 31 d.),
  • kandidatai turi būti ES piliečiai,
  • jaunuoliai turi galėti keliauti laikotarpiu nuo 2020 m. balandžio 1 d. iki 2020 m. spalio 31 d. (ne ilgiau kaip 30 dienų).

Susidomėjusieji turi iki 2019 m. lapkričio 28 d. (13 val. Lietuvos laiku) pateikti paraišką Europos jaunimo portale. Paraiškas įvertins ir laimėtojus atrinks vertinimo komitetas. Paraiškų teikėjai turės pademonstruoti bendrąsias žinias apie Europos Sąjungą atsakydami į viktorinos klausimus. Apie atrankos rezultatus jaunuoliams bus pranešta 2020 m. sausio mėn.

 

Konkurso laimėtojai galės keliauti pavieniui arba ne daugiau kaip penkių asmenų grupėmis. Pagrindinė kelionės transporto priemonė bus traukinys. Vis dėlto, kad iniciatyvoje galėtų dalyvauti viso žemyno jaunuoliai, į kelionę bus galima vykti ir kitomis transporto priemonėmis – autobusais, keltais ar – išimtiniais atvejais – net lėktuvais.

 

Europos Komisija iniciatyvą „DiscoverEU“ pradėjo įgyvendinti 2018 m. birželio mėn., atsižvelgdama į Europos Parlamento pasiūlymą dėl parengiamųjų veiksmų. Pradinis iniciatyvos biudžetas buvo 12 mln. EUR. 2019 m. biudžetas yra 16 mln. EUR, o numatomas 2020 m. biudžetas – 25 mln. EUR.

 

Daugiau informacijosEuropos jaunimo portale, taip pat Europos jaunimui skirtame „Facebook“ puslapyje ir „Twitter“ bei „Instagram“ paskyrose.