ES aktualijos

Investicijų planas Europai pritraukė 500 mlrd. EUR investicijų

Investicijų planas Europai pritraukė 500 mlrd. EUR investicijų

 

Europos Komisija ir Europos investicijų banko (EIB) grupė įvykdė savo pažadą pritraukti 500 mlrd. EUR investicijų pagal Investicijų planą Europai. Patvirtinta apie 1 400 Europos strateginių investicijų fondo (ESIF) operacijų, kurioms naudojama Europos Sąjungos biudžeto garantija ir EIB grupės nuosavi ištekliai. Tikimasi, kad jos pritrauks beveik 514 mlrd. EUR papildomų investicijų visose ES šalyse ir bus naudingos maždaug 1,4 mln. mažųjų ir vidutinių įmonių.

 

Iniciatyvos poveikis didžiulis. Remdamiesi 2019 m. gruodžio mėn. rezultatais, EIB ekonomikos departamentas ir Europos Komisijos Jungtinis tyrimų centras (JRC) apskaičiavo, kad vykdant ESIF operacijas sukurta maždaug 1,4 mln. darbo vietų, o iki 2022 m. sukurtų darbo vietų skaičius turėtų pasiekti 1,8 mln., palyginti su atskaitos scenarijumi. Be to, skaičiavimai rodo, kad dėl iniciatyvos ES BVP išaugo 1,3 proc., o iki 2022 m. turėtų padidėti 1,9 proc. Šių metų pradžioje 60 proc. kapitalo gauta iš privačiojo sektoriaus išteklių – taigi ESIF pasiekė ir tikslą pritraukti privačiąsias investicijas. 

 

Pastaruosius kelerius metus ir ypač po koronaviruso protrūkio ESIF kryptis keitėsi: jis davė postūmį sukurti naują 2021–2027 m. Europos Komisijos investicijų programą „InvestEU“ ir jau dabar padeda vykdyti Reagavimo į koronavirusą investicinę iniciatyvą. ESIF taip pat turės svarbią funkciją priemonių, skirtų Europos ekonomikai atkurti po koronaviruso sukrėtimo, rinkinyje „NextGenerationEU“. Jis papildys Mokumo rėmimo priemonę, kuri turėtų padėtų Europos įmonėms išvengti nemokumo.

 

Naujausius rezultatus, įgyvendinant Investicijų planą Lietuvoje, galite rasti ČIA

Daugiau informacijos: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/lt/ip_20_1231