Renginiai, Utenos EDIC naujienos

Diskusija „Aš Europoje“

Balandžio 3d. Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekos konferencijų salėje vyko diskusija „Aš Europoje“. Šios diskusijos tikslas buvo išsiaiškinti, kokias galimybes jaunas žmogus turi būdamas Europos piliečiu. Susirinkusiuosius pasveikino Utenos savivaldybės švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Romualdas Kraulišas ir Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos direktorė Vida Garunkštytė. Jie papasakojo ką jiems reiškia Europa ir buvimas Europos Sąjungoje.
Po sveikinimų sekė institucijų ir nevyriausybinių organizacijų, dirbančių su jaunimu, pristatymai. Juos pradėjo Europos Jaunimo Parlamento prezidentas Matas Pajarskas. Jis papasakojo apie vykdomas Europos Parlamento simuliacijas, ir kaip tai padeda jaunam žmogui priartėti, ir suprasti kas yra Europos Parlamentas ir ką jis veikia. Matas pasidalijo savo patirtimi ir įspūdžiais iš Vilniuje vykusios nacionalinės sesijos.
Ingrida Jotkaitė, Eurodesk Lietuva Utenos skyriaus savanorė, pristatė šios institucijos veiklą ir Lijot kampaniją „Man ne dzin“. Papasakojo ką veikia Eurodesk tinklas , kaip jis gali padėti jaunuoliams realizuoti save Europoje.
Europe Direct informacijos tinklo veiklą pristarė Europe Direct Utena informacijos centro vadovė Sandra Žvirblytė. Apie Erasmus+ programą ir Utenos kolegijos veiklą papasakojo Utenos kolegijos tarptautinių ryšių skyriaus specialistė Agnė Kriugiškytė.
Susipažinus su šiomis organizacijomis ir jų veikla prasidėjo diskusija “Ką Europa gali duoti man, o ką aš jai?“. Kaip paaiškėjo diskusijos metu -didžiausia vertybė jaunam žmogui yra galimybė rinktis, ir tą galimybę mums suteikia Europos Sąjunga. Buvo paminėta dauguma piliečių teisių. Ypatingai jaunimui svarbu: galimybė keliauti, mokytis ir dirbti visose Europos Sąjungos šalyse. Į diskusiją įsitraukė ir Erasmus+ studentai iš Turkijos, bei Latvijos. Jie papasakojo, kaip jaunimas gyvena jų šalyse, kas jiems svarbu, taip pat aktyviai domėjosi, ką lietuviai mano apie jų šalis, ar norėtų ten nukeliauti, studijuoti ir pažinti jų kultūrą.