ES aktualijos

Ar jau žinai, už ką balsuosi 2014 metų Europos Parlamento rinkimuose? Atsakyk į klausimus ir sužinok, kuri partija arčiausiai tavo pažiūrų!

„EUvox 2014“ yra internetinis rinkimų kompasas. Tinklapyje www.euvox.eu/lt atsakius į politinių pažiūrų testo klausimus, parengtus pagal šalies ir Europos Sąjungos aktualijas, galima sužinoti asmeninius politinius prioritetus ir palyginti juos su septynių pagrindinių rinkimuose dalyvaujančių partijų prioritetais. Tai yra visose ES šalyse vykdomas projektas, prie jo kūrimo prisideda ir Lietuvos akademikai. Žemiau pateikiame patarimus, kaip naudotis internetiniu rinkimų kompasu. Testui atlikti ir rezultatams išanalizuoti turėtumėte skirti 10-15 min. Įdomaus ir vertingo laiko!

  1. Internetinio rinkimų kompaso skirto EP rinkimams adresas: www.euvox.eu/lt. Užėję į svetainę, spauskite „Pradėti“ ir pasirinkite kalbą (lietuvių/anglų).
  2. Jūsų bus prašoma atsakyti į keletą papildomų klausimų – ši bei kita informacija bus naudojama tik tyrimo tikslais. Atsakydami į klausimus Jūs padėsite Lietuvos ir Europos mokslininkams, tyrinėjantiems rinkimus. Jei nenorite atsakyti, galite juos praleisti.
  3. Toliau rasite 30 rinkimų kompaso testo klausimų. Norėdami gauti kuo tikslesnį savo politinių pažiūrų testo įvertinimą ir palyginimą su partijų pozicijomis, turėtumėte kiekvienu klausimu išreikšti savo poziciją (Visiškai sutinku/ Sutinku /Nei sutinku, nei nesutinku/ Nesutinku/ Visiškai nesutinku).
  4. Atlikus testą, Jūsų bus prašoma įvertinti asmenines ir pagrindinių partijų pozicijas trijose politinėse dimensijose: ekonominė kairė/ekonominė dešinė, socialinis liberalumas/socialinis konservatyvumas, mažiau ES/daugiau ES. Vėliau, analizuojant rezultatus, Jums bus parodyta, kaip šias dimensijas pasirinkote Jūs, o kaip Jums jas priskyrė EUvox pagal Jūsų testo atsakymus. Jei atsakyti nepageidaujate, pozicijų priskyrimą galite praleisti.
  5. Prieš parodant rezultatus, rinkimų kompasas Jūsų paklaus, kiek tikėtina, kad balsuosite už kurią nors partiją. Šį klausimą taip pat galima praleisti, jei atsakyti nenorite.
  6. Rezultatai yra pateikiami keletu skirtingų pjūvių, todėl siūlome sugaišti šiek tiek laiko juos analizuojant. Visų pirma galėsite matyti Jūsų ir partijų pozicijų sutapimą/ nesutapimą. Nepamirškite, kad partijų pozicijas galite pasižiūrėti kiekvienu klausimu atskirai, pasirinkę „Partijų atsakymai“. Dar daugiau, jei norite, iš testo galite išbraukti Jums neaktualius klausimus ir perskaičiuoti rezultatus (tam pasirinkite „Detalesnė analizė“). Kiti galimi rezultatų palyginimai – „Jūsų politinis žemėlapis“, „Palyginimas su kitų vartotojų pozicijomis“ ir „Rezultatai visos ES mastu“.
  7. Atkreipkite dėmesį į dešinėje pusėje esančias nuorodas „Daugiau informacijos“. Jos padės suprasti Jūsų matomus rezultatus ir paaiškins, kokius veiksmus galite atlikti.
  8. Jei turite klausimų, siūlome pasirink dažniausiai užduodamų klausimų nuorodą – „D.U.K.“.

Jeigu rinkimų kompasas Jums patiko, pakvieskite savo šeimą ir draugus jį išbandyti – tai galite padaryti per socialinių tinklų žymas!