ES aktualijos

Europos Komisija teikia prieštaravimo pareiškimą bendrovei „MasterCard“ dėl ES antimonopolinių taisyklių pažeidimo

Šiandien Europos Komisija nusiuntė „MasterCard“ prieštaravimo pareiškimą, kuriame išdėstyta Komisijos preliminari nuomonė dėl šių galimų ES konkurencijos taisyklių pažeidimo:

  • ·         Dėl „MasterCard“ taisyklių mažmenininkai, veikiantys šalyje, kurioje taikomi dideli tarpbankiniai mokesčiai, negali naudotis mažesniais tarpbankiniais mokesčiais, kuriuos taiko aptarnaujantieji bankai kitose valstybėse narėse (vadinamasis tarpvalstybinis aptarnavimas). Komisija yra susirūpinusi dėl to, kad „MasterCard“ tarptautinių operacijų aptarnavimo taisyklėmis ribojamos bankų galimybės konkuruoti užsienyje nustatant mažesnes operacijų mokant kortele aptarnavimo paslaugų kainas, todėl, pažeidžiant ES antimonopolines taisykles, ribojama konkurencija, o mažmenininkai ir vartotojai turi mokėti daugiau.
  • ·         dideli „MasterCard“ tarpregioninių tarpbankinių mokesčių tarifai yra nepagrįsti. Šiuos mokesčius aptarnaujantieji bankai sumoka už operacijas, Europos Sąjungoje atliekamas naudojant kituose pasaulio regionuose išduotas „MasterCard“ korteles. Pavyzdžiui, jeigu kinas turistas Briuselio restorane atsiskaito savo kortele, aptarnaujančiojo banko sumokami mokesčiai yra penkis kartus didesni nei tuo atveju, kai klientas atsiskaito Europoje išduota kortele. Dėl visų šių tarpregioninių mokesčių kasmet susidaro šimtai milijonų eurų papildomų išlaidų, todėl Komisija yra susirūpinusi, kad dėl tokių aukštų mokesčių tarifų didėja kainos mažmenininkams, kurie, savo ruožtu, gali branginti savo prekes ir paslaugas visiems vartotojams, o ne tik tiems, kurie atsiskaito už ES ribų išduotomis ar kitokiomis kortelėmis.

 

Prieštaravimų pareiškimas yra oficialus Komisijos įtariamo ES antimonopolinių taisyklių pažeidimų tyrimo veiksmas. Komisija raštu informuoja susijusias šalis apie joms pateiktus prieštaravimus, šios į juos gali atsakyti raštu. Adresatai gali susipažinti su Komisijos tyrimo bylos dokumentais, atsakyti raštu ir prašyti žodinio bylos nagrinėjimo, kad galėtų pateikti pastabas Komisijos ir nacionalinių konkurencijos institucijų atstovams. Komisija priima galutinį sprendimą tik šalims pasinaudojus teise į gynybą. Jeigu Komisijos preliminari nuomonė pasitvirtins, ji „MasterCard“ gali skirti baudą.

 

 

Daugiau informacijos: čia