ES aktualijos

Europos Komisija pradeda bendros Europos prieglobsčio sistemos reformos procesą

Dėl didžiulio nekontroliuojamo migrantų ir prieglobsčio prašytojų antplūdžio papildomų sunkumų kilo ne tik daugelio valstybių narių prieglobsčio sistemoms, bet ir visai bendrai Europos prieglobsčio sistemai. Dėl atvykstančių asmenų skaičiaus ir koncentracijos išryškėjo Dublino sistemos, pagal kurią nustatoma už prieglobsčio prašymo nagrinėjimą atsakinga valstybė narė (daugiausia atsižvelgiant į tai, į kurią šalį atvykta pirmiausia), trūkumų. Dėl skirtingo elgesio su prieglobsčio prašytojais valstybėse narėse paaštrėjo neteisėto antrinio judėjimo problema.

Šiandien Europos Komisijos priimtame komunikate, kuriuo įgyvendinama Europos migracijos darbotvarkė, išskirtos prioritetinės sritys, kuriose bendra Europos prieglobsčio sistema turėtų būti struktūriškai pagerinta, ir pristatyti tam reikalingi veiksmai. Pagrindinės sritys:

  • tvari ir teisinga sistema, pagal kurią būtų nustatomos valstybės narės, atsakingos už prieglobsčio prašytojus. Tam reikalinga iš dalies pakeisti Dublino reglamentą – į jį įtraukti taisomąjį mechanizmą arba sukurti naują paskirstymo schema grindžiamą sistemą.
  • didesnė konvergencija ir palankiausios prieglobsčiui valstybės ieškojimo ribojimas, Visų pirma tam tikros teisės galėtų būti suteikiamos su sąlyga, kad prašytojai bus užregistruoti, bus paimti jų pirštų atspaudai ir asmenys liks jiems paskirtoje ES šalyje.
    • naujų įgaliojimų Europos prieglobsčio paramos biurui suteikimas, kad jis galėtų atlikti su politikos įgyvendinimu susijusį vaidmenį bei sustiprintą operatyvinį vaidmenį. Be to, šis biuras galėtų administruoti paskirstymo mechanizmą pagal reformuotą Dublino sistemą, stebėti, kaip valstybės narės laikosi ES prieglobsčio taisyklių, nustatyti priemones, kuriomis būtų šalinami trūkumai, ir imtis operacinių priemonių esant nepaprastajai padėčiai.
    • EURODAC sistemos stiprinimas. Tam, kad paremtų reformuotos Dublino sistemos taikymą, Komisija galėtų pasiūlyti pritaikyti sistemą EURODAC, išplėsti jos tikslą ir taip sudaryti palankesnes sąlygas kovoti su neteisėta migracija, tinkamiau saugoti pirštų atspaudų duomenis ir dalytis jais, taip pat teikti paramą grąžinimo srityje.

Be to, šiandien priimtame komunikate numatytos priemonės, susijusios su teisėtos migracijos keliais į Europą ir integracijos politika:

  • ·         Komisija pateiks pasiūlymą, kuriuo bus nustatytos bendros ES priėmimo ir paskirstymo taisyklės, taip pat su perkeltiems asmenims suteiktinu statusu, finansine parama ir atgrasymo nuo antrinio judėjimo priemonėmis susijusios taisyklės.
  • ·         ES mėlynosios kortelės direktyvos reforma - aukštos kvalifikacijos trečiųjų šalių piliečiams būtų galima užtikrinti lankstesnes priėmimo sąlygas, patobulintas priėmimo procedūras ir sustiprintas teises.
  • ·         Glaudus bendradarbiavimas su trečiosiomis šalimis, tęsiant dialogus politikos klausimais ir operatyvinį bendradarbiavimą, siekiant užtikrinti veiksmingesnį migracijos srautų valdymą.

Daugiau informacijos: čia