ES aktualijos

Europos Komisija pristato viešas mokesčių skaidrumo taisykles tarptautinėms įmonėms

Šiandien Komisija pristatė didžiausioms Europos Sąjungoje veikiančioms įmonėms taikomus viešo informacijos atskleidimo reikalavimus.

Pasiūlymas grindžiamas Komisijos darbu, atliktu kovojant su pelno mokesčių vengimu Europoje, dėl kurio ES valstybės per metus praranda 50–70 mlrd. EUR mokestinių pajamų. Šiuo pasiūlymu būtų reikalaujama, kad ES veikiančios tarptautinės įmonės, kurių metinės pasaulinės pajamos viršija 750 mln. EUR, skelbtų svarbią pagal šalis suskirstytą informaciją apie tai, kur Europos Sąjungoje jos gauna pelną ir kur susimoka mokesčius. Tos pačios taisyklės būtų taikomos ne Europos tarptautinėms įmonėms, užsiimančioms verslu Europoje. Be to, įmonės turėtų skelbti apibendrintus duomenis apie visus už ES ribų sumokėtus mokesčius.

Privalomas viešas pagal šalis suskirstytos informacijos atskleidimas leis piliečiams nuodugniai išnagrinėti tarptautinių įmonių elgesį mokesčių srityje. Tai savo ruožtu paskatins įmones mokėti mokesčius toje šalyje, kurioje jos gauna pelną. Šios informacijos atskleidimas taip pat padės geriau suprasti valstybių narių mokesčių sistemas ir nustatyti esamas spragas bei neatitikimus, o drauge suteikti daugiau informacijos apie pelno mokesčio vengimo priežastis ir pasekmes.

Šis Komisijos pasiūlymas toliau bus pateiktas Europos Parlamentui ir ES Tarybai. Priėmus naująją direktyvą, visos ES valstybės narės turėtų ją perkelti į nacionalinės teisės aktus per vienus metus nuo jos įsigaliojimo.