Renginiai, Utenos EDIC naujienos

Europietiška naktis bibliotekoje

Europe Direct Utena informacijos centras bendradarbiaujant su Daugailių biblioteka „Bibliotekų savaitės“ proga organizavo netradicinio formato renginį – Naktis bibliotekoje. Daugailių bibliotekoje šis renginys jau nebe naujiena, jis organizuojamas jau ketvirtus metus. Vienintelis skirtumas, kad šiemet naktį leidome europietiškai – multikultūrinėje kompanijoje. Multikultūrinėje, nes bibliotekoje nakvojo ne tik vietiniai, bet ir Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos savanoriai Anael ir Prancūzijos ir Rafaelis iš Ispanijos.

Naktis prasidėjo nuo vakarienės ir neformalaus susipažinimo. Savanoriai pagamino savo šalių tradicinius patiekalus ispanišką bulvių omletą (Tortilla de patatas) ir prancūziškus blynelius (La Crêpe). Taigi, su kultūra susipažinome ne tik kalbėdami, bet ir ragaudami tipinius patiekalus.

Kad būtų lengviau bendrauti pradėjome nuo savanorių prisistatymo. Šiemet Europos savanorių tarnyba (EST) švenčia savo 20-metetį, todėl savanoriai papasakojo ką reiškia savanorystė Lietuvoje, kaip mūsų šalis atrodo užsieniečiams ar sunku kalbėti lietuviškai ir dirbti bibliotekoje. Apie tarnybos veiklą ir teikiamas galimybes papasakojo EST dvidešimtmečio ambasadorė Utenoje Jurgita Gudelienė.

Susipažinę ir pasikalbėję apie gyvenimą Lietuvoje savanoriai pakvietė vaikus sudalyvauti protmūšyje ir susipažinti su Ispanija ir Prancūzija. Žaidimas vyko Trivia žaidimo principu, žaidime buvo šeši teminiai blokai: sportas, istorija, geografija, menas, kultūra, Europos Sąjunga ir Europos savanorių tarnyba. Vaikai nustebino savanorius savo žiniomis apie jų šalis. Pramankštinę smegenis nusprendėme, kad reikia pažaisti aktyvesnių žaidimų, juos irgi organizavo bibliotekos savanoriai, taip supažindindami vaikus su jų šalyse populiariais žaidimais.

Po aktyvių veiklų ispanas Rafaelis pagrojo iš Havajų kilusiu, į gitarą panašiu instrumentu – ukalele. Šis instrumentas gerai žinomas ir populiarus Ispanijoje. Vaikai patys galėjo išbandyti instrumentą ir pagroti keletą akordų.

Tradiciškai naktį bibliotekoje vyksta varžybos, kurių metu reikia spręsti įvairius galvosūkius, o atlikus komandines užduotis užrištomis akimis grįžti į biblioteką. Šiemet užduotis atlikti buvo truputį sunkiau, bet kartu ir įdomiau, nes komandose buvo užsieniečiai, todėl reikėjo pasitelkti ne tik matematinius, bet ir užsienio kalbų įgūdžius.

Šis netradicinis renginys puiki proga paprastai ir neformaliai pabendrauti su vaikais. Jie susipažino su užsieniečiais, sužinojo apie Europos Savanorių tarnybą ir jos siūlomas galimybes, pasikartojo žinias apie Europos Sąjungą ir daugiau sužinojo apie Europe Direct informacijos centro veiklą.