ES aktualijos

2017 m. ES biudžeto projekto prioritetai: ekonomikos augimas ir atsakas į pabėgėlių krizę

Šiandien Komisija pateikė 2017 m. ES biudžeto projektą. Siūlomą biudžetą sudaro 134,9 mlrd. Eurų mokėjimų asignavimų. Daugiausia dėmesio skiriama dviem Europos politikos prioritetams: remti atsigaunančią Europos ekonomiką ir spręsti saugumo bei humanitarines problemas kaimyninėse šalyse.

Ekonomikos augimui remti skirta suma paskirstyta taip:

  • 21,1 mlrd. eurų numatyta ekonomikos augimui, užimtumui ir konkurencingumui. Iš šios sumos 10,6 mlrd. eurų bus skirta moksliniams tyrimams ir inovacijoms pagal programą „Horizontas 2020“, 2 mlrd. eurų – švietimui pagal programą „Erasmus +“, 299 mln. eurų mažosioms ir vidutinėms įmonėms pagal programą COSME ir 2,5 mlrd. eurų pagalEuropos infrastruktūros tinklų priemonę.
  • 2,66 mlrd. eurų numatyta skirti Europos strateginių investicijų fondui.
  • 53,57 mlrd. eurų iš Europos struktūrinių ir investicijų fondų bus skirta pelningoms investicijoms ir struktūrinėms reformoms remti siekiant skatinti valstybių narių ir regionų konvergenciją.

42,9 mlrd. eurų siūloma skirti Europos ūkininkams.

2017 m. ES biudžeto projekte siūloma skirti 5,2 mlrd. eurų Sąjungos išorės sienoms stiprinti ir pabėgėlių krizės bei neteisėtos migracijos problemoms spręsti finansuojant veiksmingesnes priemones, kuriomis siekiama užkirsti kelią prekybai žmonėmis, bendradarbiaujant su kilmės ir tranzito šalimis daryti įtaką ilgalaikiams migracijos veiksniams, formuoti tvirtesnę teisėtos migracijos politiką, įskaitant asmenų, kuriems reikia apsaugos, perkėlimo klausimus, ir valstybėms narėms remti skirtas priemones, susijusias su pabėgėlių integracija Europos Sąjungoje.

Atsižvelgiant į didėjančias saugumo problemas, su kuriomis susiduria ES ir jos valstybės narės, 2017 m. biudžeto projekte šiai sričiai taip pat numatyta daug išteklių: 111,7 mln. eurų bus skirta ES saugumo agentūrai (Europolui) remti, o 61,8 mln. eurų – ES institucijų saugumui didinti (kartu su 16 mln. eurų 2016 m. saugumo priemonėms skirtų papildomų lėšų).

Atsižvelgdama į vis didėjančią glaudesnio Europos bendradarbiavimo gynybos srityje svarbą, Komisija 2017 m. taip pat siūlo skirti 25 mln. eurų mokslinių tyrimų gynybos srityje parengiamiesiems veiksmams.

ES biudžetas sudaro apie 1 % ES BVP, tačiau dėl didinamojo poveikio ir orientavimo į rezultatus jis daro didelę įtaką. Pavyzdžiui, numatoma, kad dėl sanglaudos politikos 2007–2 013 m. BVP vidutiniškai per metus ūgteli 2,1 % Latvijoje, 1,8 % Lietuvoje ir 1,7 % Lenkijoje.

Šį biudžeto pasiūlymą dabar kartu aptars Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos valstybės narės.

Daugiau informacijos: čia