ES aktualijos

Už prekybą atsakingos Europos Komisijos narės Cecilios Malmström pareiškimas dėl ES prekybos politikos

Šiomis beprecedentėmis aplinkybėmis norėčiau pabrėžti, kad mūsų reakcija mano kuruojamoje ES prekybos politikos srityje yra aiški ir vieninga.

Prekyba įneša gyvybiškai svarbų ir teigiamą įnašą į ES ekonominę bei išorinę politiką. Užtikrinsime, kad ji ir toliau duotų realios naudos ES piliečiams. Tęsime derybas su pagrindiniais partneriais. Europos Sąjunga yra numačiusi ambicingą prekybos darbotvarkę ir tebėra pasiryžusi tęsti ir užbaigti įvairias derybas, kuriose dalyvauja dvišaliu ir daugiašaliu lygmeniu.

Esu pasiryžusi siekti kuo didesnės pažangos artimiausiais mėnesiais. Ypač tai svarbu mūsų derybose su Jungtinėmis Valstijomis dėl transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės. Šią savaitę vyksiu į Vašingtoną, kad toliau tęstume šias derybas.

Europos Komisija netrukus pateiks pasiūlymą dėl prekybos susitarimo su Kanada ratifikavimo. Tai ambicingiausias ir pažangiausias mūsų iki šiol sudarytas prekybos susitarimas. Jis taps nauju XXI a. prekybos susitarimų standartu ir teiks galimybių vartotojams, darbuotojams ir verslininkams nuo pat pirmos įsigaliojimo dienos. Jis padės kurti darbo vietas, stiprinti ekonomikos augimą ir tuo pačiu išlaikyti aukštus Europos standartus tokiose srityse kaip maisto sauga, aplinkosauga ir darbuotojų teisės. Be to, susitarimas su Kanada – naujos investicijų apsaugos eros pradžia. Kartu su Kanados partneriais aiškiai atsiskirsime nuo senosios investuotojų ir valstybės ginčų sprendimo sistemos – imsime taikyti naują modelį, kuris įtvirtina vyriausybių teisę reguliuoti ir yra skaidresnis, labiau nepriklausomas ir nešališkas nei ankstesnysis.

Taip pat esame pasiryžę tęsti darbą daugiašalėje sistemoje PPO po praėjusių metų susitarimo Nairobyje. Tęsime prekybos darbotvarkės įgyvendinimą, kad įneštume teigiamą įnašą į ekonomiką ir skatintume ekonomikos augimą bei darbo vietų kūrimą.

Daugiau informacijos (anglų kalba): http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-16-2343_en.htm