ES aktualijos

Bendras Europos Komisijos Pirmininko J.-C. Junckerio ir Europos Vadovų Tarybos Pirmininko D. Tusko laiškas išrinktajam Prezidentui p. Donaldui J. Trumpui

Šiandien Europos Komisijos Pirmininkas J.-C. Junckeris ir Europos Vadovų Tarybos Pirmininkas D. Tuskas laišku kreipėsi į išrinktąjį Prezidentą p. Donaldą J. Trumpą:

„Gerbiamas pone išrinktasis Prezidente,

nuoširdžiai sveikiname Jus tapus 45-uoju Jungtinių Amerikos Valstijų išrinktuoju prezidentu.

Strateginės Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų partnerystės pagrindas – mūsų bendros vertybės: laisvė, žmogaus teisės, demokratija ir tikėjimas rinkos ekonomika. Daug metų Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos dirbo išvien, kad užtikrintų taiką ir gerovę tiek savo piliečiams, tiek viso pasaulio žmonėms.

Šiandien kaip niekad svarbu sustiprinti transatlantinius ryšius. Tik artimai bendradarbiaudamos ES ir Jungtinės Valstijos gali toliau sėkmingai spręsti tokias problemas, kaip ISIL („Da’esh“), grėsmė Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui, klimato kaita ir migracija.

Laimei, ES ir JAV strateginė partnerystė yra išsami ir apima pačias įvairiausias sritis: nuo mūsų bendrų pastangų padidinti energetinį saugumą bei spręsti klimato kaitos problemas ir bendradarbiavimo Europos rytinių bei pietinių sienų saugumo klausimais iki derybų dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės. Turime iš visų jėgų stengtis, kad mūsų transatlantiniai ryšiai būtų kuo tvirtesni ir ilgalaikiškesni.

Europiečiai pasitiki Amerika, kurios demokratiniai siekiai visada buvo vilties žiburys viso pasaulio žmonėms. Mes ir toliau visokeriopai stiprinsime ryšius su savo partneriais ir sąjungininkais, kad mūsų piliečiai ir viso pasaulio žmonės gyventų saugesniame ir labiau klestinčiame pasaulyje.

Kartu norėtume jus pakviesti atvykti į ES ir JAV aukščiausiojo lygio susitikimą artimiausiu jums patogiu laiku. Šis susitikimas padėtų mums numatyti, kokia linkme artimiausius ketverius metus turėtų plėtotis mūsų santykiai.“